Efter-GUM-#2 – Mitt lopp

Kategorier:

Inlägget har 7 kommentarer. (Kommentarera här)

Mitt lopp som jag minns det, kilometerangivelser kan vara direkt felaktiga då sådana detaljer inte är helt lätta att minnas.
Innan loppet träffade jag på en trogen bloggläsare, av denna blogg då alltså 🙂
Och vi hade samma mål att komma under 6 timmar så vi höll sällskap från start.
Jag har fått massa tips om att ta det lugnt i början och jag kände att det tempo som drogs upp kanske var lite för högt(det var inte på något sätt extremt, utan i normalt fall långsamma 5:45) och jag funderade på att gå ner i tempo, men jag är glad att jag stannade i den gruppen med det tempot då jag kan se tillbaka och inse att just det tempot var helt optimalt till en början.
Jag och “bloggläsaren” (jag anonymiserar dig för ifall du inte vill vara publik) höll sällskap i grupp och även bara vi två fram till depåstopp 1 efter 15-16 kilometer. Han lämnade lite före och sprang fel så jag ropade tillbaka honom och fortsatte på rätt väg i tron att han skulle komma ikapp men det gjorde han inte så jag är mycket nyfiken på vad som hände med honom och hur hans lopp var så du får gärna skriva en kommentar till detta inlägg och berätta. 🙂

Därefter hade jag sällskap med ett par stycken och kom även ikapp några men kände att även om jag ligger i fas med att hamna under 6 timmar så kan man aldrig ha för mycket marginal på sin sida.
Där och då låg tempot på närmare 7 min / km så jag tog täten och trummade på lite vilket innebar att jag sprang själv väldigt stora delar mellan kilometer 25-33 och vid kilometer 33 väntade depåstopp 2.
Hela vägen fram hit så kändes det bra men jag började nu att bli lite trött.
På depåstopp 2 bjöds det på kaffe och bullar. Kaffe efter så många kilometer har jag inte testat och jag gör det inte första gången på tävling.
I en klarsynt tanke så hade jag bestämt mig för att packa knäskydd i drop bag 2 vilket var väldigt trevligt att få på sig där, knäna tog mycket stryk.

Strax efter depåstopp 2 så jag fick sällskap av en som hade samma bakgrund gällande att vi gjorde debut i GUM, hade ungefär samma rekord för längsta distans, och som verkade vara i samma tillstånd som jag, ganska trött.
Och mellan kilometer 35 och 46 hade vi det rätt kämpigt båda två och växelvis blev det en del gång. Här kommer också dom taggiga buskarna som krävde att man kröp fram vilket var lite småbesvärligt med trötta ben.
Det blev alltså en del växlande mellan gång och löpning men jag tror vi verkligen behövde dom kilometerna för sedan sprang vi sista 4-5 kilometer i mål utan att stanna.
Vi fick båda krampkänningar men det blev inte värre än att vi kunde fortsätta.
Jag gick i mål på 5:42, på plats 25 av 52.

Jag känner att jag till stora delar sprang mitt eget lopp, ibland behöver man få springa själv för att det inte ska gå för sakta och ibland behöver man sällskap för att det inte ska gå för sakta.
Jag är mycket nöjd med min tid, min måltid var ju mycket baserad på distansen enbart och till viss del förra årets resultatlista.
Egentligen är det rätt dumt att satsa på en tid utan att ha någon aning om banan, vi sprang ibland på sandstränder och stenstränder och det suger ordentligt mer energi och sänker tempot.
Jag låg mellan 15-20 minuter före “6-timmars gränsen” varje gång jag stämde av efter 2,3,4 och 5 timmar så men jag tror att skillnaden mellan att klara det målet eller inte var dels mina korta depåstopp, jag vet att en del verkligen stannade till men jag fyllde på med vatten, slängde mitt skräp och bunkrade upp med ny energi och gav mig iväg.
Men tror också att mina ensamma kilometer mellan 25 och 33, där jag tog in en del tid, gjorde att jag hade råd med långsammare kilometer längre fram och ändå klara tiden.

Träningsmässigt känns det som att jag gjort mycket rätt, jag höll hela vägen och lyckades hålla hyfsat tempo för ett debutlopp.
Energiintaget gav inga problem men jag var riktigt less på gel efter 4-5 timmar men vågade inte testa något annat.
Vattenmässigt så blev det lite för lite känner jag, jag fick snåla lite för att vara säker på att ha hela vägen.
Min flaskor är drygt 4,5 dl och det var lite för lite sista 18 kilometerna, jag fick dock fylla på lite från den mycket sympatiska cyklande läkaren som höll koll på oss under loppet. Tack för det!
Så för att summera det hela så var jag bra förberedd, jag gjorde ett bra lopp och min energistrategi höll. Kan en debut på 50+ km bli bättre? 🙂
Jag ångrade mig inte en enda gång under loppet att jag ställt upp (vad jag minns) utan jag var positiv och log faktiskt flera gånger och tänkte vad härligt det var, trots att jag var trött.
Mycket tror jag det beror på att jag var så pass tränad att jag aldrig blev nedbruten utan bara trött.

Nu har jag fått ett drygt dygn på mig att känna efter inför framtiden och det ska jag presentera i ännu inlägg, kanske redan ikväll.

7 svar på ”Efter-GUM-#2 – Mitt lopp”

 1. Bra kämpat och gratulerar till att du klarat ditt första ultramarathon!

  Jag är den som sprang med dig från depå 2 till mål – så jag vill också tacka för bra samarbete, draghjälp och en trevlig stund.

  Lycka till framåt med din ultrautveckling, och vi kanske ses igen på
  GUM 2019!

  1. Stort grattis Per till ett väl utfört lopp och att du nu är en ultramarathonlöpare! Stort tack till dig för din draghjälp, ditt sällskap och din lokalkännedom som gjorde att jag slapp tänka på den biten 🙂
   Jag försöker hitta dig på Strava men det går inte riktigt, jag får upp att även Rafael sprang samma sträcka som jag men du kommer inte upp och jag hittar dig heller inte när jag söker på ditt namn.
   Lägg gärna till mig där!

   1. Kollade efter ditt namn på Strava också, men hittade inte. Jag heter “Perra Kay” där, så jag förstår att du hade svårt 🙂

    Hehe, jag var bra sliten i lördags och knäna är ännu ganska broken, men men, det vore konstigt annars.

    Tack än en gång för bra teamwork. Hoppas det var OK med att jag spurtade sista kilometern? Jag hittade lite energi där och tänkte gå så starkt jag kunde i mål.

    Ha en bra återhämtning – vi lär höras och ses framåt!

    1. Ja det var inget jag tänkte på att jag kunde söka efter för att hitta dig 😀
     Det var helt okej att du spurtade, det är ju ditt lopp! Jag var inte så många sekunder efter så du drog upp mitt tempo där också så tack för det 🙂
     Min fysiska återhämtning är redan klar känns det som (öl var tydligen ett bra val efter loppet för att återhämta sig 😀 ) och jag ser verkligen fram emot att få springa lite på onsdag!

 2. Hallå! Jag är den trogne “bloggläsaren”! Jag låg två-tre ryggar bakom dig straxt efter min “första” felspringning. Men efter några svängar i skogen så hade jag tappat bort både er och stigen . Tog mig en halvtimme stressletandes genom taggbuskar och skog för att hitta tillbaka på stigen, insåg då att jag tappat mina hörlurar någonstans. Så det blev ca fyra mil utan ljud/podcast och en sluttid på 6:25 någonting. Men första 1,5 milen var magiska och nu har jag revansch att ta ut till nästa år ! Ses vi då?

  1. Tjenare Johannes! Grattis till dig för ett grymt lopp! Jag blev själv osäker på om jag kommit vilse eller inte ett tag när jag sprang själv och den känslan är inte så rolig och att verkligen springa fel måste vara riktigt tungt.
   Hur långt blev ditt lopp? Jag måste ha sprungit så kort man kunde för jag kom upp i 50,5 km (Sen har väl min klocka inte varit helt exakt sägs det i diverse forum).
   Jag tror absolut att jag kör GUM nästa år 🙂 Men redan i juni (tror jag det är) har dom ett 50k-lopp på Öland som måste vara en perfekt avstämning inför GUM, där ses vi väl också? 🙂

   1. Mitt lopp blev inte speciellt mycket längre, tror bara jag råkade springa i skogen bredvid stigen istället för på den och det kostade mig tid, ork och hörlurar.

    Öland Ultra lät ju onekligen intressant, nära Gotland också ;), får se om vi ses där!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.